Kapcsolat

Györffy Szabolcs

Online ajánlatkérés itt!

fakivagas.info@gmail.com

Tel: +36-70/675-6049

Telephelyeink:

- Budapest
- Érd
- Szentendre
- Székesfehérvár
- Szeged
- Győr
- Balaton (Szántód, Ábrahámhegy)
- Zalaegerszeg

Cégadatok:


Győrffy Tree Expert Kft.

H-1125 Budapest, Dániel út 19-23. E.ép. II/11.

adószám: 26793546-2-43

Facebook

GY.I.K.

» Mennyibe kerül egy fa kivágása, gallyazása?

Általános és jogos kérdésként ez az egyik első, ami bárkiben felmerülhet, ha favágási feladattal szeretne szakembert megbízni. Nincsenek pontos díjszabások, mert sajnos minden munka speciális. Adott esetben egy nagy fa kivágása akár olcsóbb is lehet, mint egy feleakkoráé, ha a kisebb példának okáért egy üvegezett veranda fölé lóg, és teljesen száraz.

Ezért az adott fát-fákat és a munkakörnyezetet mindenképpen látni kell. Könnyítésként pár éve már online is adunk ajánlatot, így nem szükséges a munka felmérésére külön időpontot egyeztetni.

» Szükséges van-e engedélyre a saját telkemen álló fa kivágásához?

 A fák kivágását alapvetően a 2009. január 1-jén hatályba lépett a 346/2008. (XII.30.) Kormány rendelet a fás szárú növények védelméről szabályozza.

A rendelet meglehetősen részletes, és a helyi önkormányzatnak ráadásul módjában áll szigorúbb rendelkezésre is. Általános információkat röviden felsorolunk, de minden konkrét favágás előtt az adott kerület vagy település jegyzői hivatalánál érdeklődni kell a helyi szabályozásról!

- 20 cm törzsátmérő alatt a kivágáshoz nem kell engedély

-Az engedélyezés elbírálásának határideje rendszerint 30 munkanap

- Bizonyos fajták (gyomfák) kivágása nem engedélyköteles, de sok helyen a kivágást az önkormányzat felé be kell jelenteni. Ilyen fajok például a fehér akác vagy az amerikai kőris

- A kivágási engedélyezése mellett az önkormányzat fapótlást írhat elő. Erről érdemes előzetesen érdeklődni, mert a pótlás alapja legtöbbször a kivágandó fa átmérője, vagyis egy idős fa kivágása után több fát kell ültetni. Az önkormányzat meghatározhatja a pótlásra szánt fák darabszámát, fajtáját, és méretét is, és ennek költsége már jelentős, több tízezer forintra rúghat!

Nálunk megrendelt munka esetén díjmentes tanácsadással segítünk az engedélyezési eljárásban!


» Szomszédom telkéről átlógó ágak levágása kinek a kötelessége?

Gyakran előforduló probléma, hogy ügyfeleinket valamilyen okból zavarják a szomszédos telekről a kertjükbe átnyúló ágak. (Pld. veri a ház falát, autó parkol alatta stb.)

Ilyen esetben a szomszéd nem kötelezhető arra, hogy saját költségén vágassa le a zavaró részeket. Viszont az átnyúló szakaszt a kerítés vonaláig külön hozzájárulás nélkül is el lehet távolítani. A szabályozás sajnos nem közismert, ezért ha az érintett felek nem egyeztetnek előzetesen a munkáról, komoly vita alakulhat ki. Ennek elkerülése érdekében minden esetben ajánlott, hogy a szomszédok között megegyezés szülessen a gallyazásról. Ez azért is fontos, mert az egy oldalt érintő vágás esztétikailag és élettanilag is tönkreteheti az adott fát.

» Alpintechnika vagy kosaras autó az olcsóbb?

Általában a kosaras autóról történő fakivágás nagyobb munkák esetén lehet olcsóbb. Ennek feltétele, hogy a munkaterületet a jármű meg tudja közelíteni. A kosaras autónál számolni kell a kiállási költséggel, ami alapesetben 15-25ezer forint, így kisebb fakivágások esetében emiatt a fix költség miatt legtöbbször az alpintechnika az olcsóbb.

Minden ajánlatkérésnél kiszámoljuk, hogy melyik technológia a költséghatékonyabb, és ez alapján adjuk meg árajánlatunkat.

» Fakivágás ingyen?

Van-e lehetőség arra, hogy a telkemen álló fát ingyen, a fáért cserébe vágják ki?

Néha hozzánk is érkezik ilyen jellegű megkeresés. Olyan fa esetében van erre lehetőség, amikor a fa kimondottan értékes (tűzifának, bútorfának) és a kivágás könnyen, döntéssel megoldható. Azonban a fix költségek (üzemanyag, bérköltség, gépek rezsidíja) miatt nagyon ritka az az eset, ahol ezeket a díjakat a faanyag önmagában fedezni tudja. Inkább az a jellemző, hogy a költségeket lehet csökkenteni a faanyag beszámításával.

» Milyen évszakban kell gallyazni, metszeni a fákat?

Fiatalabb fákon a legjobb márciustól áprilisig, tél végén, a rügyfakadás előtt és a talaj felengedése után elvégezni a metszést. A gyümölcsfa metszés fő célja a növekedés és a terméshozam közötti egyensúly biztosítása.

Február végétől minden minden olyan fa metszhető, amelyek legalább 4-5 éve telepítettünk.
A diófának (csak korona kialakítása céljából metsszük) ez az időszak kedvezőbb, mint a nyár. A munkákat száraz és fagymentes időben végezzük. A sebek kezeléséhez sebkezelő anyagot használjunk.

Nem gyümölcsfák esetében általános szabályként elmondható, hogy a nagyobb koronaalakítási munkák elvégzését a fák nyugalmi időszakára, tehát tavaszi, illetve őszi időszakra érdemes időzíteni. Kisebb gallyazások, amik maximum a teljes lombkorona 25%-át érintik, szinte bármikor elvégezhetők.