Fakivágás - Biztonságosan, Gyorsan, Kedvező áron

Faápolás

Gallyazás

 

A faápolási munkák a fakivágásnál lényegesen több kertészeti ismeretet igényelnek. Fakivágás esetén "csupán" a biztonságos kivitelezés az elsődleges cél, azonban a gallyazási, ifjítási munkák során számos egyéb szempontot is figyelembe kell venni.

 


A nem megfelelő kivitelezés adott esetben több kárt okoz, mint hasznot. Egy-egy fa gallyazása, ápolása esetén figyelembe vesszük az adott növény speciális igényeit. Vannak olyan fajok (pl. a diófa), melyeket kimondottan csak a késő őszi időszakban szabad gallyazni, míg más fajok a kora tavaszi kezelést igénylik. Emellett az egyes fafajták más-más kezelési technikát igényelnek. Puhafák esetén a hozzáértés nélkül végzett gallyazás, csonkolás gyakran a növény teljes pusztulásához vezet.

 

A gallyazási, csonkolási, ifjítási munkákat a legkisebb és a legnagyobb munkák esetén is a lehető legnagyobb körültekintéssel és precizitással végezzük el. A végeredmény mind esztétikai, mind élettani szempontból kifogástalan lesz.

A leggyakrabban végzett ápolási munkák:

  •  Gallyazás
  •  Ifjítás
  •  Csonkolás
  •  Lombkorona alakítás
  •  Sebkezelés
  •  Metszés

Email: fakivagas.info@gmail.com , Tel.: 06-70-675-6049

Gallyazás

A gallyazás és a gallyazáshoz kapcsolódó tudnivalók

Mi az a gallyazás?

Kertépítés és kertgondozás szemszögéből nézve a területen növő fák és bokrok felesleges, túlnőtt gallyainak és ágainak eltávolítását hívjuk gallyazásnak.

Közterület-fenntartási szemszögből nézve a különféle vezeték-hálózatok (szabadvezetékek) mentén növő fák és bokrok gallyainak és ágainak eltávolítását nevezzük gallyazásnak.

A gallyazás menete

A gallyazást a fa tövétől kiindulva kell kezdeni, a fa palástjához simulóan kell a gallyakat, ágakat levágni. A gallyazás során tilos befűrészelni, befejszézni a fa palástjába.

Kinek a feladata a gallyazás elvégzése/elvégeztetése?

Amennyiben kertrendezésről van szó, nyilvánvaló, hogy a gallyazás megoldása a tulajdonosra hárul.
Amennyiben a fák szabadvezetékes hálózatot érintenek és emiatt balesetveszélyesek, a jogszabályok szerint a gallyazás elsődlegesen a növény tulajdonosának feladata, azaz magánterületen álló fáknál az ingatlan tulajdonosáé, közterületeken pedig a helyi önkormányzaté.
Ha a gallyazás elvégzése nem történik meg, a biztonság érdekében az áramszolgáltató jogosult elvégezni a feladatot.

Miért ne bízzuk az áramszolgáltatóra a közterületi gallyazást?

Az áramszolgáltató a gallyazás elvégzését általában kertészettel foglalkozó, szakképzett alvállalkozókra bízza, azonban az áramszolgáltatónak a legkisebb költségráfordítás az érdeke, ezért a megrendelt szolgáltatás csak a védőtávolság hatósugarának biztosítására vonatkozik, a fa többi részének gallyazására, metszésére, ritkítására, ifjítására nem.
Ezért célszerűbb a gallyazást a fa tulajdonosának elvégezni vagy elvégeztetni. 

Kapcsolat

Györffy Szabolcs

Online ajánlatkérés itt!

fakivagas.info@gmail.com

Tel: +36-70/675-6049

Telephelyeink:

- Budapest
- Érd
- Szentendre
- Székesfehérvár
- Szeged
- Győr
- Balaton (Szántód, Ábrahámhegy)
- Zalaegerszeg

Cégadatok:


Győrffy Tree Expert Kft.

H-1125 Budapest, Dániel út 19-23. E.ép. II/11.

adószám: 26793546-2-43