Fakivágás - Biztonságosan, Gyorsan, Kedvező áron

Fakivágás

PROFI, MÉGIS MEGFIZETHETŐ MEGOLDÁST KERES?

Györffy Tree Expert - Fakivágás és faápolás

1999 óta

Tisztességesen, gyorsan, biztonságosan.

"A világon minden kenyérkereső munka tisztességes, amit az ember a legjobb tudása és ereje szerint végez."

Telefon: 06-70-675-6049 

I

 


* 21 éve balesetmentesen

* 10 esetből 9-szer mi adjuk a legkedvezőbb ajánlatot

* Teljeskörű Generali felelősségbiztosítás 


Email:  fakivagas.info@gmail.com 

vagy

ONLINE AJÁNLATKÉRÉS

 

MIT VÁRHAT TŐLÜNK, HA MINKET BÍZ MEG?


- Kedvező munkadíjat, kulturált szakembereket,

- A vállalt határidők betartását, 

- Biztonságos munkavégzést rövid határidővel akár fakivágás, akár faápolás esetén,

- Teljes felelősségvállalást.

 

(Bővebben az Áraink menüpontban.)  

 

Szolgálatásaink: 

- Emelőkosaras favágás

- Veszélyes fák kivágása alpintechnikával

- Faápolás, gallyazás, koronaalakítás, faifjítás

- Zöldhulladék elszállítás

- Műszeres favizsgálat

- Bozótirtás, telektisztítás

 

Tisztelettel:

Győrffy Szabolcs 

Az Arborista  

 

 


Ajánlatot kérek!

Hol dolgozunk?

Fakivágást és faápolást az ország egész területén végzünk

1. Fakivágás Budapesten és környékén:

Budapesten és Pest megye teljes területén

2.  Fakivágás vidéken:
 • Székesfehérvár és Fejér megye
 • Balaton (Siófok, Szántód központtal)
 • Velencei tó vonzáskörzetében
 • Szeged és 40 km-es körzete
 • Szombathely és Sárvár
 • Zalaegerszeg és Zala megye
 • Győr
 • Sopron és környéke
 • Debrecen és 40 km-es körzete
 • Pécs, Kaposvár és környéke

 Cégadatok:


Györffy Tree Expert Kft.

1125 Budapest, Dániel út 19-23. E.ép.11.

Adószám: 26793546-2-43

Köztartozásmentes cég (Ellenőrizhető a NAV oldalán)

 

A fakivágási engedélyről:


Fontos információ, hogy Magyarországon lakott területen a fakivágás legtöbb esetben még magánterületen is engedélyköteles. Ugyanilyen fontos, hogy közterületen a kivágás minden esetben a tulajdonos önkormányzat engedélyéhez kötött! Sőt, közterületen a fák gallyazása, koronaalakítása sem lehetséges az önkormányzat hozzájárulása nélkül. 

A magánterületen álló fa esetében mindig a helyi rendeletet kell szem előtt tartani. Még Budapesten belül is nagy különbség van a fakivágási engedélyeztetés gyakorlatában. 

Egy gyakorlati példa az ügyintézésre:

Ha Ön Budapest XIII. kerületében él, akkor az önkormányzat honlapján pontos és részletes információkat talál az engedélyeztetés menetéről:

https://www.budapest13.hu/ugy/fakivagasi-engedely-maganterulet/

A leírtak alapján lehet eljárni a fakivágás ügyében, 3000 forintos illeték megfizetését követően. Sajnos nem minden önkormányzat esetében ilyen könnyű a dolgunk, gyakran nem található meg a honlapokon minden tudnivaló. Ez esetben nagyobb településeken az Építési osztályon, kisebb településeken a jegyzőnél kell érdeklődni.

Ha azonnali kárelhárításról van szó, vagy közvetlen balesetveszély miatt kell sürgősen fát kivágni (pl. viharok után megdőlt fa esetében), akkor az általános szabály szerint a kivágást követően kell bejelententést tenni az illetékes osztályon.

Sok ügyfelünk bosszankodik amiatt, hogy még a saját tulajdonukban lévő fát sem vágathatják ki. Ennek oka, hogy a városok, települések zöldfelületei kiemelten fontosak a levegő tisztaságának megőrzésében. Tudnunk kell, hogy ez a szabály értünk van, és nem ellenünk! (Egy 50 éves fa átlagosan 50 kg oxigént termel és 68 kg szén-dioxidot képes megkötni egy vegetációs időszakban! 

A fakivágásokat általánosan a A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet szabályozza.


 

 

 


Favágás, fakivágás 

Ha a favágás vagy fakivágás szavakat halljuk, elsőként általában egy jókora fejsze jut eszébe mindenkinek.

A hagyományos lexikális megfogalmazás szerint „favágás" vagy „fadöntés" háromféle módon eszközölhető, úgymond fejszével, vagy fűrésszel, vagy pedig irtás útján.

Pedig a fakivágás napjainkban bizony jóval fejlettebb eszközök és technikák alkalmazásával és jóval biztonságosabban zajlik, mint ükapáink idejében: a motoros fűrész mellett szerephez jut olykor akár az emelődaru is.

A korszerű favágási munkamódszerek további előnye a fokozottabb biztonság és hatékonyság mellett a gyorsaság, valamint a hagyományos fakivágáshoz szükséges izomerő kiváltása.

Érdekességek a favágás kapcsán

Vasárnap tilos a favágás!

A ’30-as években még Magyarországon is élt a néphiedelem, miszerint vasárnap – különösen újhold vasárnapján – tilos a favágás, mert az erdei szellemek megbüntetik azt, aki ilyesmit tesz.
Számos helyen a mai napig keringenek legendák a vasárnapi favágókról, akiknek megkövesedett sziklaalakja örök mementóul áll az erdőben, némelyik alakzatban láthatjuk a favágásra emelt fejszét...

A favágás titokzatos erdei kísértete

Az erdőirtásra, favágásra ügyelő kísérteties vadember-alakról több vidéken is fenn maradtak mesék. A köpcös, zömök testfelépítésű, szőrös és agyaras alak a fák és vadak felett őrködött, és mindenről tudomása volt, ami az erdőben zajlott.
Sok helyen az ördöggel azonosították, de ha a favágók húst és bort tettek le neki egy fa alá, akkor nemcsak megbékélt és engedte őket dolgozni, hanem olykor még a favágás fárasztó munkálataiban is besegített: kivágta helyettük a megjelölt fákat.
A fáma szerint ha bor helyett vizet kapott, vagy egyéb módon felbosszantották, a favágás szerencsétlenséggel végződött: rádöntötte a fákat az emberekre, letörte és fejükre ejtette a súlyos ágakat.

A székely rovásjegyek eredete

A székelyek a favágás során a kivágott törzseket gyakran lecsúsztatták a hegyről és a folyókon úsztatták, úgy szállították. Annak érdekében, hogy a szállítás alatt összekeveredett törzsek közül mindenki kiválogathassa a sajátját, a favágás során ismertető jeleket róttak a fába.

Favágás határok nélkül - Nemzetközi favágó verseny

Évente megrendezésre kerül a favágás szakma egyik leghíresebb és egyben legszórakoztatóbb rendezvénye, a nemzetközi favágó verseny. A favágás technikáival összefüggő, azonban az igazi favágástól olykor igencsak távol álló feladatok is szerepelnek a versenyen, mint pl. kockacukor kettévágása fejszével. De a favágás irányított döntéssel technika alkalmazása is sok pontszámot ér: úgy kell kivágni a fát, hogy az pontosan egy meghatározott, többnyire rendkívül kicsi és keskeny célpontra dőljön.

Az alpintechnikás fakivágásról 

A fakivágás területén belül az alpinista, vagy alpintechnikás fakivágás külön szakterületnek tekinthető. Jellemzően olyan esetekben van szükség erre a technikára, ahol a hagyományos fakivágási technikák alkalmazására nincsen lehetőség. Az egyszerű fakivágásokat a földről, irányított döntéssel végzik. Az erdőgazdálkodásban, fakitermeléskor jellemzően ezt a módszert használják.

Számos esetben azonban a fakivágás ezen módja nem kivitelezhető, például vezetékek, épületek között. Ekkor vagy emelőkosaras daruval, vagy a már említett alpintechnikával kell dolgozni. Az alpintechnikás fakivágás speciális felszerelést és szaktudást igényel. A favágó ebben az esetben a fát kisebb darabokban, nagy teherbírású hegymászókötelek segítségével bontja le. A fakivágás biztonságos lebonyolítása jelentős tapasztalatot kíván, egy megfontolatlan vágással jelentős kár okozható.


Teljes fakivágás esetén több technika alkalmazása is lehetséges.Fakivágás

 • Irányított döntés: Ebben az esetben a fát megfelelő vágástechnikával a kívánt irányba tudjuk egy vagy több darabban dönteni. Ha elegendő terület áll rendelkezésünkre, általában ezt a megoldást szoktuk alkalmazni, mert ez a leggyorsabb, és éppen ezért a legköltséghatékonyabb fakivágási módszer.
 • Darabonkénti lebontás: Ha a munkaterületen nem elég hely az irányított döntéshez, de a fa közvetlen környezetében nincsen akadály (kerítés, viilanydrót, épület stb.), akkor a fát több részletben, áganként vágjuk le akkora darabokban, hogy azok semmilyen kárt ne okozhassanak. Ez a fakivágási művelet valamivel időigényesebb.
 • Fakivágás kötéltechnikával: Ha a kivágandó fa esetén nagyon szűk a rendelkezésünkre álló hely, az egész fát kisebb darabokban, nagy teherbírású kötelek segítségével engedjük le a földre, a kockázatot ezzel a minimálisra csökkentve.
 • Fakivágás emelődaruval: Extrém méretű fák esetében a törzset adott esetben csak emelődaru segítségével lehet biztonságosan lebontani. A törzset ilyen esetben 1-2 tonnás darabokban rögzítjük, és azt a levágást követően a daru a földre ereszti.

Egy-egy munka során általában a fent felsorolt fakivágás technikák közül természetesen többet is alkalmazunk. A megfelelő fakivágás módszer megválasztásával a biztonságos kivitelezés mellett a munkát gyorsabban és így olcsóbban lehet elvégezni.

Email: fakivagas.info@gmail.com , Tel.: 06-70-675-6049


 


Kapcsolat

Györffy Szabolcs

Online ajánlatkérés itt!

fakivagas.info@gmail.com

Tel: +36-70/675-6049

Telephelyeink:

- Budapest
- Érd
- Szentendre
- Székesfehérvár
- Szeged
- Győr
- Balaton (Szántód, Ábrahámhegy)
- Zalaegerszeg

Cégadatok:


Győrffy Tree Expert Kft.

H-1125 Budapest, Dániel út 19-23. E.ép. II/11.

adószám: 26793546-2-43