Fakivágás - Biztonságosan, Gyorsan, Kedvező áron

Fakivágás

Fakivágás és faápolás kockázat nélkül - 1999 óta

22 év tapasztalatával, teljeskörű felelősségvállalással állunk rendelkezésükre. Ajánlatunk minden esetben ingyenes!

Telefon: 06706756049

 Email: fakivagas.info@gmail.com


Kisfilmünkben egy átlagos munkanapunkat tekintheti meg, amikor gyökérsérült nyárfák visszavágását végeztük Balatonon:

I


Cégünk 1999-ben indult, még a kertészeti egyetemen töltött éveim alatt. Működésünk elejétől olyan minőségű szolgáltatást céloztunk meg, amit Nyugat-európai munkáink során tapasztaltunk és tanultunk.

Mára cégünk valamennyi faápolással, fakivágással kapcsolatos munkát képes hatékonyan, gyorsan elvégezni. Célunk, hogy működésünk megfeleljen az ISA (International Society of Arboriculture) legmagasabb minőségi szabványainak. Reméljük, hogy hamarosan Önt is ügyfeleink között tudhatjuk!

 

Tisztelettel:

 Győrffy Szabolcs

 

Amit elvárhat tőlünk:

 

- Kedvező munkadíjat, kulturált szakembereket,

- A vállalt határidők betartását, 

- Biztonságos munkavégzést rövid határidővel akár fakivágás, akár faápolás esetén,

- Teljes felelősségvállalást.

 

Szolgálatásaink: 


- Emelőkosaras favágás

- Veszélyes fák kivágása alpintechnikával

- Faápolás, gallyazás, koronaalakítás, faifjítás

- Zöldhulladék elszállítás

- Műszeres favizsgálat

- Bozótirtás, telektisztítás

 

 

 

Hol dolgozunk?

Fakivágást és faápolást az ország egész területén végzünk

1. Fakivágás Budapesten és környékén:

Budapesten és Pest megye teljes területén

2.  Fakivágás vidéken:
 • Székesfehérvár és Fejér megye
 • Balaton (Siófok, Szántód központtal)
 • Velencei tó vonzáskörzetében
 • Szeged és 40 km-es körzete
 • Szombathely és Sárvár
 • Zalaegerszeg és Zala megye
 • Győr
 • Sopron és környéke
 • Debrecen és 40 km-es körzete
 • Pécs, Kaposvár és környéke

 Cégadatok:


Györffy Tree Expert Kft.

1125 Budapest, Dániel út 19-23. E.ép.11.

Adószám: 26793546-2-43

Köztartozásmentes cég (Ellenőrizhető a NAV oldalán)

 

A fakivágási engedélyről:


Fontos információ, hogy Magyarországon lakott területen a fakivágás legtöbb esetben még magánterületen is engedélyköteles. Ugyanilyen fontos, hogy közterületen a kivágás minden esetben a tulajdonos önkormányzat engedélyéhez kötött! Sőt, közterületen a fák gallyazása, koronaalakítása sem lehetséges az önkormányzat hozzájárulása nélkül. 

A magánterületen álló fa esetében mindig a helyi rendeletet kell szem előtt tartani. Még Budapesten belül is nagy különbség van a fakivágási engedélyeztetés gyakorlatában. 

Egy gyakorlati példa az ügyintézésre:

Ha Ön Budapest XIII. kerületében él, akkor az önkormányzat honlapján pontos és részletes információkat talál az engedélyeztetés menetéről:

https://www.budapest13.hu/ugy/fakivagasi-engedely-maganterulet/

A leírtak alapján lehet eljárni a fakivágás ügyében, 3000 forintos illeték megfizetését követően. Sajnos nem minden önkormányzat esetében ilyen könnyű a dolgunk, gyakran nem található meg a honlapokon minden tudnivaló. Ez esetben nagyobb településeken az Építési osztályon, kisebb településeken a jegyzőnél kell érdeklődni.

Ha azonnali kárelhárításról van szó, vagy közvetlen balesetveszély miatt kell sürgősen fát kivágni (pl. viharok után megdőlt fa esetében), akkor az általános szabály szerint a kivágást követően kell bejelententést tenni az illetékes osztályon.

Sok ügyfelünk bosszankodik amiatt, hogy még a saját tulajdonukban lévő fát sem vágathatják ki. Ennek oka, hogy a városok, települések zöldfelületei kiemelten fontosak a levegő tisztaságának megőrzésében. Tudnunk kell, hogy ez a szabály értünk van, és nem ellenünk! (Egy 50 éves fa átlagosan 50 kg oxigént termel és 68 kg szén-dioxidot képes megkötni egy vegetációs időszakban! 

A fakivágásokat általánosan a A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet szabályozza.


 

 

 


Favágás, fakivágás 

Ha a favágás vagy fakivágás szavakat halljuk, elsőként általában egy jókora fejsze jut eszébe mindenkinek.

A hagyományos lexikális megfogalmazás szerint „favágás" vagy „fadöntés" háromféle módon eszközölhető, úgymond fejszével, vagy fűrésszel, vagy pedig irtás útján.

Pedig a fakivágás napjainkban bizony jóval fejlettebb eszközök és technikák alkalmazásával és jóval biztonságosabban zajlik, mint ükapáink idejében: a motoros fűrész mellett szerephez jut olykor akár az emelődaru is.

A korszerű favágási munkamódszerek további előnye a fokozottabb biztonság és hatékonyság mellett a gyorsaság, valamint a hagyományos fakivágáshoz szükséges izomerő kiváltása.

Érdekességek a favágás kapcsán

Vasárnap tilos a favágás!

A ’30-as években még Magyarországon is élt a néphiedelem, miszerint vasárnap – különösen újhold vasárnapján – tilos a favágás, mert az erdei szellemek megbüntetik azt, aki ilyesmit tesz.
Számos helyen a mai napig keringenek legendák a vasárnapi favágókról, akiknek megkövesedett sziklaalakja örök mementóul áll az erdőben, némelyik alakzatban láthatjuk a favágásra emelt fejszét...

A favágás titokzatos erdei kísértete

Az erdőirtásra, favágásra ügyelő kísérteties vadember-alakról több vidéken is fenn maradtak mesék. A köpcös, zömök testfelépítésű, szőrös és agyaras alak a fák és vadak felett őrködött, és mindenről tudomása volt, ami az erdőben zajlott.
Sok helyen az ördöggel azonosították, de ha a favágók húst és bort tettek le neki egy fa alá, akkor nemcsak megbékélt és engedte őket dolgozni, hanem olykor még a favágás fárasztó munkálataiban is besegített: kivágta helyettük a megjelölt fákat.
A fáma szerint ha bor helyett vizet kapott, vagy egyéb módon felbosszantották, a favágás szerencsétlenséggel végződött: rádöntötte a fákat az emberekre, letörte és fejükre ejtette a súlyos ágakat.

A székely rovásjegyek eredete

A székelyek a favágás során a kivágott törzseket gyakran lecsúsztatták a hegyről és a folyókon úsztatták, úgy szállították. Annak érdekében, hogy a szállítás alatt összekeveredett törzsek közül mindenki kiválogathassa a sajátját, a favágás során ismertető jeleket róttak a fába.

Favágás határok nélkül - Nemzetközi favágó verseny

Évente megrendezésre kerül a favágás szakma egyik leghíresebb és egyben legszórakoztatóbb rendezvénye, a nemzetközi favágó verseny. A favágás technikáival összefüggő, azonban az igazi favágástól olykor igencsak távol álló feladatok is szerepelnek a versenyen, mint pl. kockacukor kettévágása fejszével. De a favágás irányított döntéssel technika alkalmazása is sok pontszámot ér: úgy kell kivágni a fát, hogy az pontosan egy meghatározott, többnyire rendkívül kicsi és keskeny célpontra dőljön.

Az alpintechnikás fakivágásról 

A fakivágás területén belül az alpinista, vagy alpintechnikás fakivágás külön szakterületnek tekinthető. Jellemzően olyan esetekben van szükség erre a technikára, ahol a hagyományos fakivágási technikák alkalmazására nincsen lehetőség. Az egyszerű fakivágásokat a földről, irányított döntéssel végzik. Az erdőgazdálkodásban, fakitermeléskor jellemzően ezt a módszert használják.

Számos esetben azonban a fakivágás ezen módja nem kivitelezhető, például vezetékek, épületek között. Ekkor vagy emelőkosaras daruval, vagy a már említett alpintechnikával kell dolgozni. Az alpintechnikás fakivágás speciális felszerelést és szaktudást igényel. A favágó ebben az esetben a fát kisebb darabokban, nagy teherbírású hegymászókötelek segítségével bontja le. A fakivágás biztonságos lebonyolítása jelentős tapasztalatot kíván, egy megfontolatlan vágással jelentős kár okozható.


Teljes fakivágás esetén több technika alkalmazása is lehetséges.Fakivágás

 • Irányított döntés: Ebben az esetben a fát megfelelő vágástechnikával a kívánt irányba tudjuk egy vagy több darabban dönteni. Ha elegendő terület áll rendelkezésünkre, általában ezt a megoldást szoktuk alkalmazni, mert ez a leggyorsabb, és éppen ezért a legköltséghatékonyabb fakivágási módszer.
 • Darabonkénti lebontás: Ha a munkaterületen nem elég hely az irányított döntéshez, de a fa közvetlen környezetében nincsen akadály (kerítés, viilanydrót, épület stb.), akkor a fát több részletben, áganként vágjuk le akkora darabokban, hogy azok semmilyen kárt ne okozhassanak. Ez a fakivágási művelet valamivel időigényesebb.
 • Fakivágás kötéltechnikával: Ha a kivágandó fa esetén nagyon szűk a rendelkezésünkre álló hely, az egész fát kisebb darabokban, nagy teherbírású kötelek segítségével engedjük le a földre, a kockázatot ezzel a minimálisra csökkentve.
 • Fakivágás emelődaruval: Extrém méretű fák esetében a törzset adott esetben csak emelődaru segítségével lehet biztonságosan lebontani. A törzset ilyen esetben 1-2 tonnás darabokban rögzítjük, és azt a levágást követően a daru a földre ereszti.

Egy-egy munka során általában a fent felsorolt fakivágás technikák közül természetesen többet is alkalmazunk. A megfelelő fakivágás módszer megválasztásával a biztonságos kivitelezés mellett a munkát gyorsabban és így olcsóbban lehet elvégezni.

Email: fakivagas.info@gmail.com , Tel.: 06-70-675-6049


 


Kapcsolat

Györffy Szabolcs

Online ajánlatkérés itt!

fakivagas.info@gmail.com

Tel: +36-70/675-6049

Telephelyeink:

- Budapest
- Érd
- Szentendre
- Székesfehérvár
- Szeged
- Győr
- Balaton (Szántód, Ábrahámhegy)
- Zalaegerszeg

Cégadatok:


Győrffy Tree Expert Kft.

H-1125 Budapest, Dániel út 19-23. E.ép. II/11.

adószám: 26793546-2-43